Verkkotallennuslain vaikutuksia

Julkaistu 21.05.2017.

Tekijänoikeuslainsäädäntöön tehty muutos pilvipalveluihin tallennettavista tv-ohjelmista astuu viimein voimaan siirtymäajan jälkeen. Eniten mediassa on ollut esillä Elisa Viihteen asiakkaiden tilanne. Käytännössä yli 2 vuotta vanhat tallenteet poistuvat palvelusta Elisan mukaan "syksyllä". Kohta poistuvat -kansion perusteella poistopäivä lienee 1.9.2017. Sama koskee myös muita vastaavia palveluja, joissa tv-ohjelmat on tallennettu verkkopalveluun, ei omaan laitteeseen (esim. tallentava digiboxi).

Tänä kesänä on siis korkea aika katsoa pois vuonna 2015 ja aiemmin tallennetut sarjat, elokuvat ja muut ohjelmat. Asia tuli itsellenikin yllätyksenä ja katsottavaa tosiaan riittää. Huomaatte tämän Sarjaseuraajassa, että joihinkin jo tehtyihin jaksokuvauksiin saattaa tulla parannuksia. Esimerkiksi Americansin 4. kauden katsoin nyt loppuun.

Monella on varmasti se tilanne, että kaikkea ei vain ehdi katsoa. Ensimmäisenä kannattaa rajata pois ne sarjat, jotka on saatavilla muuallakin esim. Netflixissä, Viaplayssa tai HBO Nordicissa.

Miten mahtaa laki vaikuttaa television katseluun? Moni tekijänoikeusjärjestöjen sooloiluun kyllästynyt aikoo irtisanoa palvelun, niin minäkin. Osa päätyy ehkä ostamaan oman laitteen, jossa tallenteet säilyvät periaatteessa ikuisesti. Ehkä katsomme enemmän televiota suorana tai nopeasti esityksen jälkeen MTV Katsomosta, YLE Areenasta, Nelonen Ruudusta tai FoxPlaystä. Ehkä odotamme sarjojen saapumista nettipalveluihin. DVD/Bluray-myynninkin voisi odottaa piristyvän. Samoin tekijänoikeusjärjestöjen kammoksuman piratismin.

Kaikesta huolimatta toivotan teille upeaa, aurinkoista kesää! Ja kun sadepäivä iskee, you know what to do :)

Lähde: Elisa Viihde

Fanituotteet

EMP.fi22.99 €

Normal People t-paita

EMP.fi33.99 €

Bitchcraft-mekko

EMP.fi14.99 €

Blood Rain -toppi

EMP.fi8.99 €

Wanna Hook Up -toppi